Verandering van spijs doet leven…

Verandering, niet weten waar je aan toe bent. Iets wat een hooggevoelig persoon liever uit de weg gaat. Wat wordt er van mij verwacht? Wat gaat er gebeuren? Bijv. naar een verjaardag kan al stress veroorzaken, Dit komt o.a. doordat er eindeloos scenario’s worden bedacht, over hoe het daar zal zijn. Dit maakt het gelijk ook heel erg groot, het kost veel energie waardoor je al moe wordt van het idee om nog te gaan. Ik hoor vaak dat men uiteindelijk toch niet wist welke houding aan te nemen en nieuwe ervaringen maar liever uit de weg gaan. Want een eerstvolgende keer zal wel weer stress veroorzaken en dit geeft alleen maar nog meer prikkels. Herkenbaar? Wat hier gebeurd is dat je uit verbinding bent met jezelf en de situatie waarin je je begeeft. Het gevoel dat het je overkomt. Waarom keer je het niet om? Wat maakt het dat jij geen sturing geeft aan wat jij wilt? Bedenk vooraf eens wat jij graag wilt. Vraag jezelf: Wat wil ik? Met wie wil ik praten? Hoe lang wil ik blijven?

Sturing geven aan en open staan voor wat jij graag wilt.

Uitstapjes

Om beter met verandering om te leren gaan is het goed om regelmatig ‘uitstapjes’ te maken. Jezelf te trainen. In het boek The Astist’s Way van Julia Cameron worden dit ‘Kunstenaarsafspraakjes’ genoemd. Het stimuleert het ontvangen van inzicht en inspiratie. Je oefent in sturing geven aan en open staan voor wat jij graag wilt. In plaats van het gevoel dat de situatie je overkomt neem je het roer in handen. De uitstapjes helpen je hier kundiger in te worden. Je kunt dit het beste alleen doen, dan blijf je beter bij jezelf in wat je doet. Je hoeft er ook niet altijd een hele dag of halve dag voor uit te trekken. Regelmatig één of twee uurtjes brengt het al op gang. Kies iets waar je interesse naar uit gaat of een plek waar je het fijn vindt. Wat zoek jij? Rust, inspiratie, verbinding…?

Ik zie het als een spier die je soepel moet houden, moet blijven trainen.

Kies uit wat je wil, hou je focus hierop en heel belangrijk, doe het ook. Je vult jezelf met nieuwe ervaringen en zorgt ervoor dat je in verbinding blijf met jezelf en de omgeving. Ik zie het als een spier die je soepel moet houden, moet blijven trainen. Als je dit niet doet dan verzuurt hij en raak je sneller geblesseerd. Dit is hetzelfde als je je te lang terug trekt. Dat maakt je langzamerhand steeds gevoeliger en hierdoor sneller overprikkeld. Wat weer als gevolg heeft dat het steeds lastiger wordt om over die drempel heen te stappen om toch een uitstapje te gaan maken. Overigens, over die spier, dat heeft iedereen wel een beetje. Alleen niet zo intens als gevoelige personen. Hoe dat komt…dat is weer een ander verhaal. Misschien iets voor de volgende keer.

Oefening baart kunst

Mijn advies: Focus op wat jij graag wil ervaren, plan je uitstapje, denk er niet teveel over na en doe het. Laat de ervaring op je inwerken en koester het. Schrijf erover, maak een tekening achteraf, laat het nog even doorstromen. Geef het niet te snel op als het niet meteen lukt. Oefening baart kunst.

Tot slot wens ik iedereen een hele fijn Zomervakantie en wellicht zien we elkaar bij een van mijn zomeractiviteiten. Dat zal een leuke ervaring zijn…

Erna Witbraad

Tip!  Tijdens het Zomerprogramma 2015 kun je dit verder uitdiepen als je wilt. Plan hier je eerste uitstapje! Lees hier meer…

Wil je meer weten over wat ik doe? Kijk op mijn website
Het Zomerprogramma 2015? Lees hier meer…

Advertisements

About Erna

Motto: Mensen hebben mensen nodig. Wie vooral bij mij aankloppen? Hooggevoelige personen, mensen die burnout zijn of overspannen. Mensen die geen ruimte in durven nemen en daardoor moeite hebben zichzelf neer te zetten binnen hun werk en privéleven. In mijn praktijk in Amsterdam Oud West, verzorg ik 1-op-1 trajecten en geef begeleiding aan kleine groepen.
This entry was posted in grenzen stellen, hoog sensitieve personen, Hooggevoelige personen, Hooggevoeligheid, HSP, vertrouwen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s